Kondition

Bra att tänka på när du tränar kondition:

  • Bra skor för rätt underlag – dina skor påverkar din kropp mycket vid t.ex löpning, inte bara fötterna utan även underben, knäna, höfter och ryggen. Därför är det viktigt att välja rätt skor för underlaget och ett par som passar din fot.

  • Värma upp – Att värma upp innan man tränar är väldigt viktigt, det förebygger skador i både leder och senor. Genom att värma upp sätter man fart på blodcirkulationen så att musklerna kan prestera mer och även reagera snabbare från de första stegen du tar. Man kan värma upp genom att börja gå i 5 minuter sen springa 1 minut och sedan tänja ut musklerna lite lätt. Sedan är du redo för en löprunda.

  • Dricka mycket vatten –Det är viktigt att dricka både innan under och efter träningen. Innan träningen ska man dricka lagom mycket inte så att man känner sig mätt, ungefär 0,25 liter under de sista 3 timmarna före löpningen. Under löpningen behöver man inte dricka så mycket, man får känna efter själv hur mycket man behöver. Det beror självklar också på hur långt man springer och hur mycket man svettas. Efter löpningen är det viktigt att få i sig vätska så fort som möjligt, genom att dricka några glas vatten efter löpningen återställer man vätskebalansen i kroppen.

  • Stretcha- Det är viktigt att stretcha efter all sorts träning då musklerna drar ihop sig under påfrestning. Töjer man då inte ut musklerna igen är det risk att man får för kort muskler och kan senare ha lättare att drabbas av skador.

Backlöpning- En träningsform som pressar dig till det yttersta inom löpning. Tack vare tyngdkraften tvingas du kämpa dig upp för backen och detta aktiverar fler muskler än vanlig löpning. Under backlöpning får du arbeta mer med sätet, vaderna och baksida lår för att klara av att skjuta ifrån steget. Samtidigt aktiveras också musklerna i rygg och mage då du måste spänna musklerna för att hålla en bra teknik. 
Utmärkt träning som både ger dig bättre kondition och en fastare kropp.

Varför inte ta med dig hunden ut på en joggingrunda, så får båda en skön träning! 
Tänk alltid på att ha huvudet i en rak position längdmes ryggraden, varken framåtlutad eller bakåtlutad. Axlarna ska vara avslappnade och armarna pendlande i en 90° vinkel vid sidan av kroppen. 

Terränglöpning- Varför inte leda löparrundan in i skogen och upptäck ett nytt sätt att springa. När du springer i terräng får du nytt liv i din träning och du får dessutom naturliga hinder att ta dig över. Detta stärker dina leder och muskler som du inte brukar använda vid löpning väx till liv.

 

Promenra - En rask promenad är också motion och ett utmärkt sätt att förbättra din kondition. Promenaden är också
en bra pensionsförsäkring för dig som vill investera hälsosamt.


Rodd – Rodd träning ger dig en intensiv träning som även är skonsam mot dina leder. Genom att träna roddträning tränar du fram – och baksida lår, länd ryggen, rumpan,magen och överkroppen. Du ökar konditionen, fettförbränningen och även styrkan.

Börja med att sätta din ner, luta fötterna mot plattan du har framför dig med utsträckta ben. Luta dig lite lätt bakåt och ta tag i handtaget och dra den mot bröstkorgen. Underarmarna ska nu vara horisontella. När du sedan ska börja på ett nytt drag låt armarna vara avslappnade och helt sträckta, luta dig något framåt i höfterna. Dina händer ska vara helt förbi knäna innan du går över till att använda sitsen. Då ska du hålla kvar ryggen och armarna i samma läge och åk framåt på sitsen. Din kropp är nu i kontakt med låren, armarna är helt utsträckta och du är redo för nästa drag. Håll kvar armarna och ryggen i samma läge och skjut från med benen, armarna ska då vara raka. Arbeta färdigt med ryggen, luta dig något bakåt och håll armarna utsträckta. Dra handtaget förbi knäna och mot överkroppen och håll benen raka. Gå sedan tillbaka till utgångsposition och var redo för nästa drag.

Tips: Börja med lite långsammare drag i början så att du kommer in i övningen, och öka sedan takten mer och mer när det känns som att det är dags.


Spinning - Spinning tränar främst de stora muskelgrupperna i benen, vilket bidrar till ett starkare hjärta, starkare lungor och en sundare blodcirkulation.

Spinning är en skonsam träningsform för de som varit skadade, är överviktiga, eller för de som inte vill träna andra former av kondition. Spinning kan också med fördel användas som konditionskomplement till styrketräning i gym.

Cross traning - Träningen är effektiv, lätt att variera och passar alla nivåer. När du använder ellipticals gör du en cykel/löprörelse med benen men det belastar inte lederna på samma sätt som löpning gör. Träning med crosstrainer är även skonsam mot ryggen. Rörelserna kan göras både framåt och bakåt.

Som tillägg använder du armarna till att röra eller dra i de långa handtagen. På detta sätt använder du många muskelgrupper; framsida överarm, baksida överarm, axelmusklerna, mage- och ryggmusklerna som stabiliserar sätes- och höftmuskulaturen, korsbanden och benmuskulaturen.

 

Löpning - När man springer är det först och främst de stora musklerna i benen som gör jobbet. Och när de är i rörelse förbränner du massor av kalorier.

 

 

Välkommen

Vi hoppas kunna hjälpa er till en sundare vardag! 

Skriv gärna till oss om ni har frågor eller funderingar, vår mail hittar ni under Kontakta

Nyhetsbrev

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)